Giethoorn

Giethoorn, ook wel het Venetië van Nederland genoemd vanwege de prachtige slootjes waar heerlijk gevaren kan worden. Het dorp ligt in de kop van Overijssel en is daarmee omringt door de provincies Flevoland, Friesland en Drenthe.

Giethoorn is op zichzelf al een toeristische trekpleister, maar er zijn veel specifieke zaken te benoemen die het dorp echt een bezoekje waard maken:

  • Het prachtige natuurgebied waar het dorp is gelegen: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het afwisselende, uitgestrekte landschap kenmerkt zich met plassen, rietlanden, moerasbossen en nog veel meer natuurgebied.
  • De vele meren en plassen in de omgeving: heerlijk om te varen en diverse watersporten te beoefenen. Denk hierbij aan Stand Up Paddle, kanoën, en windsurfen.
  • De rondvaarten. Laat je door de vele slootjes varen en bewonder de vele bruggen en prachtige huizen.
  • De bootverhuur. Met een sloep, motor- of fluisterbootje kun je zelf gemakkelijk het water op. Ook traditionele punters – met of zonder motor – zijn te huur. Van oudsher zijn de punters gemaakt van eikenhout en duw je zelf de boot vooruit met een punterboom. Het punteren is hierdoor een actief dagje uit! Het afduwen tegen de bodem van het water lijkt hierdoor een beetje op de vaarwijze van de gondels in het echte Venetië.
  • Diverse musea, bijvoorbeeld Museum De Oude Aarde. Dit museum stelt een heel grote collecte mineralen en fossielen tentoon. In de bijbehorende edelstenenwinkel zijn de prachtigste souvenirs te koop.

Wanneer je met een bootje door de grachten vaart, zal je het snel genoeg ontdekken: dankzij de vele slootjes en bruggetjes zijn er ook heel veel schiereilanden! Sommige bruggen en eilandjes zijn zelfs privébezit. Huizen zonder aanlegsteiger zijn de uitzondering op de regel. Huizen en tuinen zijn veelal keurig onderhouden, wat de prachtigste uitzichten oplevert!

Overnachten

Giethoorn is een prima bestemming voor een dagje uit, maar meerdere dagen van dit unieke dorp genieten kan natuurlijk ook! In het dorp zijn diverse vakantiehuizen te boeken, evenals hotelovernachtingen en een verblijf op een vakantiepark. Kampeerliefhebbers kunnen op de camping terecht. Ook voor mindervaliden zijn er diverse accommodaties geschikt gemaakt. Zo heeft ’t Zwaantje zelfs een sloep met rolstoellift!