Wandelend de omgeving ontdekken

Een vakantie naar Overijssel op de planning? Haal dan alvast de wandelschoenen uit de kast! Overijssel staat namelijk bekend om haar diverse en ongerepte natuurgebieden waar je heerlijk kan wandelen. De meest bekende wandelgebieden in Overijssel zijn het Weerribben, De Wieden, Reestdal, Vechtdal, Salland, Holterberg en Twente.

De mooiste wandelroutes

Het wandelnetwerk in de gehele provincie Overijssel is voorzien van wandelknooppunten. Zo kan je gemakkelijk je eigen route bepalen. Kijk aan het begin van je wandeling goed met knooppunt je begint, want daar wil je natuurlijk ook weer eindigen! Je kan er voor kiezen deze route te volgen, maar ook is het mogelijk om hier van af te wijken en af te slaan bij een ander knooppunt. Twente, Salland, IJsseldelta en Waterreijk hebben afzonderlijke wandelnetwerken. Deze zijn allemaal aan elkaar gekoppeld dus je kan ze makkelijk combineren met elkaar! Leuk weetje: Overijssel beslaat zo’n 7000 kilometers aan wandelpaden en wandelroutes!

Wandelnetwerk Twente

Het wandelnetwerk Twente telt momenteel zo’n 450 verschillende wandelroutes. Een aanrader in dit gebied is de rondwandeling langs de stadsrand van Enschede. De stad heeft een rijke cultuurhistorie en is tevens de grootste stad van Overijssel. Ook leuk is het villadorp Delden, gelegen in een prachtige natuurrijke omgeving, waar je heerlijk kunt wandelen. Breng dan ook een bezoekje aan het Zout-Museum en de Oude Basiuskerk. Ook de Sallandse Heuvelrug is een onderdeel van het wandelnetwerk Twente en is een echte trekpleister welke je niet mag missen!

Wandelnetwerk Salland

Wandelnetwerk Salland heeft in totaal 46 startpunten. Alle wandelroutes leiden je langs de mooiste plekjes van Salland. Denk aan steden zoals Deventer uit het Hanzetijdperk en pittoreske dorpjes zoals Wijhe en Raalte. Onze aanrader is dan ook om een wandeling te maken door Deventer. Hier vind je het oudste stenen huis en het oudste wandelpark van Nederland. Op het marktplein, de Brink, kan je gezellig op een terrasje wat drinken om je wandelroute te bespreken! De Sallandse Heuvelrug is ook onderdeel van dit wandelnetwerk. Daarnaast wordt dit gebied gekenmerkt door de IJssel, een mooi element in het landschap.

Wandelnetwerk IJsseldelta

Het wandelnetwerk IJsseldelta is pas in 2013 geopend en telt ruim 600 kilometer aan wandelpaden en routes. Het leuke aan dit wandelnetwerk is dat er vele stadswandelingen uitgezet zijn. Tijdens deze routes loop je door de historische steden Hasselt, Zwolle en Kampen. De stadroutes zijn dus ook heel geschikt voor cultuurliefhebbers! Het gebied mag zich het Nationaal Landschap IJsseldelta noemen, dit omdat het landschap belangrijk en kenmerkend is voor Nederland.

Wandelnetwerk Waterreijk

Ook dit wandelnetwerk is in 2013 opgezet en kent 24 startpunten. Het wandelnetwerk Waterreijk bestaat uit knooppunten waardoor je zelf een route kan samenstellen. Ook zijn er allerlei kant en klare routes die gevolgd kunnen worden zodat je langs de mooiste plekjes komt. Voor de échte liefhebbers is er een langeafstandswandeling van maar liefst 150 kilometer lang! In dit gebied vind je Giethoorn, maar ook Vollenhove met een mooie jachthaven.

Wil je graag overnachten te midden van deze prachtige wandelnetwerken? Boek een camping bij Ardoer! Trek er op uit met je eigen tent of huur één van de comfortabele accommodaties. Zo ben je niet alleen overdag, maar ook ’s nachts midden in de prachtige natuur. Bovendien liggen de campings vaak in de buurt van knooppuntenroutes, waardoor je niet ver hoeft te reizen!

Campings in Overijssel bekijken